maandag 5 oktober 2015

Wat is Evolutie?

Er zijn verschillende soorten theorieën door de jaren heen bedacht over Evolutie maar wat is evolutie nou eigenlijk?

Evolutie heeft te maken met verschillende punten zoals de geslachtscellen, mutatie en nog vele andere processen. Door middel van het weten van de processen door de natuur zijn er verschillende theorieën opgebouwd.

De theorie!

Er was al lang geleden spraken van de Adam en Eva theorie, God zou de aarde geschapen hebben en Adam en Eva waren de eerste mens die door verleiding uit het paradijs kwamen. Langzamerhand gingen mensen naar andere verklaringen zoeken, zo ook de aardrijkskundige. Na ontdekkingen zeiden zij dat omdat de aarde veranderd de dieren dat ook doen. Door de ontdekking van verschillende fossielen kwamen ze erachter dat er dieren uitgestorven waren en daar werden verschillende theorieën opgebouwd. Ook de kerk had een theorie, de ark van Noah kon niet alle dieren  mee nemen en door de zonnevloed werd de aarde steeds opnieuw opgebouwd door God.

Lamarck (1744-1829)

 Lamarck had ook een theorie over het uitsterven van de dieren en bewees dat. Hij zei dat je verwering overgeeft aan je nakomelingen, dus de dingen die je leert in je leven. Wij weten nu dat dit niet klopt omdat je alleen de verandering in de geslachtscellen zult overgeven.

Charles Darwin (1809-1882)


Darwin begon als dominee maar voer met als gezelschap mee met de Beagle. Daar ontdekte hij op de eilanden verschillende fossielen. Terug in Engeland dacht hij hierover na en kwam met de volgende punten;

- Variatie in erfelijke eigenschappen. Darwin wist nog niet wat mutatie was.
- Natuurlijke selectie, dat veel zeggen dat als er heel veel nakomelingen werden gemaakt er vele het niet zouden overleven. Het hangt namelijk af van de omgeving. Als er niet  genoeg eten is voor de nakomelingen zullen ze dood gaan.
- Er ontstaat een nieuwe soort. Darwin zegt dat voor de nieuwe soort er isolatie nodig is, zoals bijvoorbeeld een eiland of een bergketen. De soort gaat zich aanpassen aan de omstandigheden, deze nakomelingen maken een soort. Kunnen er geen nakomelingen meer komen, is er dus een nieuwe soort ontstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten