maandag 26 oktober 2015

Het ontstaan van leven

We denken uit onderzoek dat de aarde nu al 4,6 miljard jaar oud is. Het was een heet stuk steen dat wel zo goed als ontoonbaar was. Tot wij erachter kwamen dat 3,8 miljard jaar geleden en leven op aarde begon te ontstaan.

Stanley Miller bedacht zo een theorie om dit te berekenen, om er zo achter te komen waar het eerste leven ontstond en hoe dat kon in de vroegere situatie en omgeving.
Hij deed dat met deze constructie




 Er kwamen zo drie nieuwe theorieën 

1. ondiepe poeltjes
2. diep in de oceaan, The Black Smokers
3. de ruimte zaad theorie

Om te ontdekken hoe het eerste leven ontstond moesten ze cellen namaken, want was is nou een cel?



Nadat ze de cel hadden nagemaakt kwamen ze erachter dat het eerste leven niet uit DNA bestond maar uit RNA. De eerste levensvorm zou een bacterie zijn geweest die leefde zonder zuurstof. De bacterie zou geleefd hebben op de afbraak van organische stoffen en was dus Heterotroof.

Er kwamen naar mate van tijd steeds meer bacteriën en sommige konden gaan leven op ander stoffen zoals de zon, deze noem je autotroof. Dit was zo'n 2,7 miljard jaar geleden, er ontstond fotosynthese. Dit was te bewijzen uit fossielen (stromatolieten) van bijvoorbeeld de blauw alg. Ook kon er bewezen worden dat de zuurstof sterk toenam. In deze atmosfeer kon er geleefd gaan worden. Er ontstond een nieuwe vorm bacterie die kon leven met zuurstof, de Aerobe bacteriën. Ze maakte zuurstof onschadelijk en konden hun eten duurzaam verbranden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten